Υλικά:

500 γραμ. ρεβίθια ΖΕΣΗ

2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα

2 φύλλα δάφνης

Αλάτι και πιπέρι

Μπόλικο κύμινο

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Χυμός 3 λεμονιών ή ξύδι



Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ και το πρωί τα ξεπλένουμε καλά

και τα βάζουμε να βράσουν. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι

ψιλοκομμένο, τη δάφνη, το κύμινο, το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο.

Αφήνουμε να βράσουν με μπόλικο νεράκι και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά όταν

χυλώσουν. Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού ή το ξύδι όταν

βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Ρεβιθάδα Σίφνου

Υλικά:

1 κιλό ρεβίθια ΖΕΣΗ

¾ του κιλού ψιλοκομμένα κρεμμύδια

¾ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Νερό

Λεμόνι (στο σερβίρισμα)



Εκτέλεση:

Από βραδύς μουλιάζουμε τα ρεβίθια στο νερό. Τα βάζουμε στην σκεπαταριά (πήλινο

σκεύος για τη ρεβιθάδα) και τους προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λάδι,

αλατοπίπερο και νερό. Το νερό που προσθέτουμε πρέπει γέρνοντας στο πλάι τη

σκεπαταριά να φθάνει στην άκρη του χείλους της και συγχρόνως να καλύπτει τα

ρεβίθια. Καλύπτουμε την σκεπαταριά με το καπάκι της και τη βάζουμε στον

ξυλόφουρνο και αφήνουμε την ρεβιθάδα να σιγοψηθεί για περίπου 6 ώρες.

(Ορισμένες νοικοκυρές φτιάχνουν με αλεύρι και νερό ζυμαράκι και με αυτό

σφραγίζουν γύρω-γύρω το καπάκι της σκεπαταριάς στην εφαρμογή του με το κυρίως

σκεύος).



Συμβουλή:     

Το νερό που χρησιμοποιούμε και στο μούλιασμα και στο μαγείρεμα πρέπει να είναι

μαλακό. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε τη ρεβιθάθα και με εμφιαλωμένο νερό, όπως

και να την σιγοψήσετε στον ηλεκτρικό φούρνο για 6 ώρες στους 150 βαθμούς.