Υλικά:

500 γραμ. φακές ΖΕΣΗ

2 κουταλιές της σούπας πελτέ

6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

6 ποτήρια νερό

2 κουτάλακια του γλυκού κοφτά αλάτι

Μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

3 φύλλα δάφνης (βάγια)

Δεντρολίβανο

1-2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και ολόκληρες

1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο



Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και ρίχνουμε τις φακές, τις αφήνουμε να πάρουν

μια βράση και μόλις μαυρίσει το νερό τις βγάζουμε και τις σουρώνουμε. Σε μια

μεγαλύτερη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το λάδι και την ντομάτα. Ρίχνουμε

το νερό , τα αρωματικά και το σκόρδο και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τις φακές

και το αλάτι με το πιπέρι. Βράζουμε προσέχοντας να υπάρχουν αρκετά υγρά στην

κατσαρόλα και να κρατάει λίγο η φακή γιατί αν την παραβράσουμε πήζει πολύ και

δεν είναι ζουμερή. Συνοδεύουμε με λακέρδα - ρέγκα, ελίτσες και φετούλα.

Όταν την σερβίρουμε στο πιάτο ρίχνουμε και λίγο ξύδι από πάνω για να γίνει

μεγαλύτερη η απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό μας.