Υλικά:

500 γραμ. φακές ΖΕΣΗ

3  μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

3  ώριμες ντομάτες

2  κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ

3/4  φλυτζ. τσαγιού λάδι

2  δαφνόφυλλα

3  κουταλιές της σούπας ξύδι

2/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από το μούλτι. Βράζουμε τις φακές σε

νερό που να τις σκεπάζει για 5' λεπτά, στην συνέχεια στραγγίζουμε και ξεπλένουμε

σε σουρωτήρι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια, τα

σκόρδα, το λάδι και τα σοτάρουμε έως ότου γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε και τις

φακές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα έως ότου πάρουν βράση. Βάζουμε τον πελτέ, το

χυμό ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, τη ζάχαρη, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και κρύο

νερό, δυο - τρία δάχτυλα πάνω από τις φακές. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε έως

ότου χυλώσουν οι φακές και απορροφήσουν όλα τα υγρά τους, ανακατεύοντας κατά

διαστήματα για να μην μας κολλήσουν (Αν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε).

Προς το τέλος, ρίχνουμε και το ξύδι και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.